Két fantasztikus édesburgonya recept
Előfizetek

Két fantasztikus édesburgonya recept

Kóstold meg az ezerarcú édesburgonyát a Konyhakiállításon Czanik Balázs főzőshow-ján!!

Szerencsére a magyar konyhákban is nagy népszerűségnek örvend az édesburgonya, de egyelőre túl óvatosan bánunk vele. A narancssárga gumós növény kétségkívül egyike a legtáplálóbb zöldségeknek, mégis szinte kizárólag köretként kerül a tányérra. Sebaj, ami késik, nem múlik! A 2018-as Konyhakiállításon a saját szemeddel győződhetsz meg arról, mennyi meglepetést tartogat az ínycsiklandó zöldség. Czanik Balázs legújabb szakácskönyvének köszönhetően számtalan vadonatúj recepttel ismerkedhetsz meg a helyszínen, sőt, pénteken 11 órakor egy látványos főzőshowban is részed lehet!

Miért olyan egészséges?

Az édesburgonya Amerika trópusi részein őshonos, de ma már a világ szinte összes trópusi, szubtrópusi éghajlati övén, például Magyarországon is termesztik. Neve megtévesztő, valójában semmi köze sincs a burgonyához, csak gumós alakja miatt hasonlít rá. Két alapvető típusa létezik, azon belül viszont még rengeteg alfaja. A hazánkban talán ismertebb fajtának héja sárgás-barnás színű, húsa gyönyörű narancssárga, és ízes, érett sütőtökre hasonlít. A másiknak a héja mélylila, húsa világosszürke, és leginkább a szelíd gesztenyéére emlékeztet az íze.

A narancssárga húsú növény hihetetlen magas a C-, B2-, B6-, D -, valamint E-vitamin-tartalommal rendelkezik. Gazdag ásványi anyagokban, sok benne a kálium, a réz, a magnézium, a cink, a foszfor és a mangán. Vastartalma miatt segít a megfelelő energiaszint megteremtésében, fokozza a vörösvérsejtek termelődését és a fehérjék feldolgozását, erősíti az immunrendszert és a stressztűrő képességet is. A sárga húsú fajta tele van béta-karotinnal is, a többi zöldségfélével összehasonlítva pedig sokkal több fehérjét tartalmaz. Száz gramm energiatartalma 117 kalória, alacsony zsír- és koleszterintartalma miatt cukorbetegek is fogyaszthatják.

Hogyan készítsd el?

A magyarok elsősorban köretként gondolnak rá, esetleg levest készítenek belőle, holott ezerféle felhasználási módja van. Íme, egy kis premier előtti ízelítő Czanik Balázs szakácskönyvéből:

Kép

Vörösboros édesburgonya ragu (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, paleo)

Hozzávalók:

3 ek Akácméz

3 kk. őrölt fahéj

¼ szerecsendió frissen belereszelve

Csipet só

2 közepes édesburgonya

1 nagy marék dió

1 db körte

1 Pink Lady alma

1 dl Kadarka

kis dióolaj a tetejére

Elkészítés:

Tegyük fel a mézet serpenyőben karamellizálni, dobjunk hozzá egy marék aprított diót, pirítsuk össze kicsit, majd adjunk hozzá 1 dl Kadarkát, és főzzük meg benne lassú tűzön a diót. Közben, ha elpárolgott a bor adjunk hozzá még fél decit, és egy kis vizet is, hogy ne legyen túl sűrű. Főzzük 8-10 percig. Ha elpárolgott belőle az alkohol tehetünk rá fedőt is. Közben hámozzuk meg és kockázzuk fel az édesburgonyát, majd adjuk hozzá a serpenyő tartalmához. Pároljuk fedő alatt 10 percig majd adagoljuk hozzá a körtét, és fűszerezzük a fahéjjal és a szerecsendióval. Keverjük össze, hagyjuk kicsit megpirulni. Ha elfőtte a levét kész is.

Tápérték 1027 kcal

Zsír 35 g

melyből telített 3 g

Szénhidrát 150 g

melyből cukrok 104 g

Rost 24 g

Fehérje 12 g


Lila és ropogós fánk golyócskák

Nincsen valamirevaló receptkönyv fánk nélkül. Ezt a finomságot több 100 éve „fedezték fel”, és azóta megszámlálhatatlan formában és ízben hódította meg a világot. A mi verziónk lila húsú édesburgonyából készül. A vanília és a fahéj házasságából pedig olyan ízvilág születik, amely után garantáltan megnyalod mind a tíz ujjadat.

Hozzávalók:

37 dkg Teljes Kiőrlésű Sütőporos Liszt

25 dkg lila húsú édesburgonya

14 dkg fehérje natúr joghurt

1 db tojás

5 dkg eritrit por

4,5 dkg kókuszolaj

1/2 db kezeletlen citrom reszelt héja

1 tk őrölt fahéj

1 tk vanília kivonat

1 csipet só

Kókuszolaj a sütéshez

Bio cukormentes mangólekvár a betöltéshez

Elkészítése:

Mosd meg jó alaposan az édesburgonyát, majd tedd bele egy lábasba, és szórd meg egy csipetnyi sóval. Annyi vizet önts rá, hogy az pont elfedje. Miután puhára főtt, öntsd le róla a vizet, és hagyd hűlni pár percig. Amikor már nem égeti a kezed, meghámozhatod és sajtreszelőn lereszelheted. Amennyiben szimpatikusabb, a burgonyakinyomóval is összetörheted.

Most tedd félre egy pár percre az édesburgonyát, és egy dagasztótálba mérd ki a hozzávalókat, méghozzá a következő sorrendben: legalulra az olvasztott kókuszzsír kerül, majd szépen sorban a joghurt, a tojás, a citromhéj, a vanília kivonat, a reszelt édesburgonya, az eritrit por, a fahéj és egy kevés só. a legvégén pedig hozzászitálhatod a lisztet.

Ezután indulhat a dagasztás, majd nagyjából 20 percig hagyd pihenni a tésztát, és ismét gyúrd át, amíg felmelegedik a kókuszzsír, jöhetnek a gombócformázások, és mehet az olajba, szinte maguktól megfordulnak majd.

Pár perc alatt süsd mindkét oldalukat aranybarnára, de vigyázz, mert a kis rakoncátlanok külseje nagyon hamar odaég, ha túl forró az olaj, és akkor a végeredmény egy belül nyers, kívül pedig megégett fánk lesz.

Önmagukban is fenségesek, de a legfinomabb, ha megtöltöd egy habzsák segítségével mangó lekvárral.

Tápanyagtáblázat az egész adagra: 2007 kcal

Zsír 62 g

melyből telített 46 g

Szénhidrát 226 g

melyből cukrok 30 g

Rost 34 g

Fehérje 88 g

Kíváncsi vagy hányféle ételt lehet még készíteni a csodálatos narancsszínű gumós növényből? Gyere el március 2-4-én a Konyhakiállításra, és ízleld meg a legkülönlegesebb édesburgonya-variációkat! A tavasz első hétvégéje abszolút a konyha körül forog, A háromnapos rendezvényen a csempétől a csaptelepig megtervezheted lakásod központi terének minden egyes szegletét. A helyszínen megnézheted a konyha enteriőrjének legújabb trendjeit, szakértők segítenek kiválasztani a stílusodhoz illő bútorokat, színeket és kiegészítőket. A három napos eseményen minden az újdonságokról szól, megismerkedhetsz a 21. századi ember igényeit maradéktalanul kielégítő konyhatechnológiai innovációkkal, multifunkcionális okoseszközökkel, a három nap alatt pedig számtalan varázslatos gasztropillanat és program vár majd rád a Budapest Sportarénában. Gyere, és szeress bele az új konyhádba!

Tovább olvasok
Arcápoló termékek, amik a te fürdőszobapolcodról sem hiányozhatnak

Bőröd frissességének, tisztaságának és ápoltságának megőrzése nem csak a közérzetedet javítja, de a teljes megjelenésed alapját is meghatározza.

10 tudományos módszer, hogy megszabadulj a hájacskáktól

Kalóriaszámlálás, zsírégetés, fogyás... Nyár előtt és alatt mi más is lehetne a legnépszerűbb téma a testünkkel kapcsolatban. Viszont divatos - ám nem feltétlenül hosszú távon is hatékony - tippek helyett mi utánajártunk, tudományosan melyek a legjobb módszerek arra, hogy örökre megszabadulj a felesleges zsírtól.

Nem jó ötlet kontaktlencsében úszni - elmondjuk, miért

A medencében kevésbé biztonságos kontaktlencsét viselni, ezt biztosan te is tudod, ha ezt használod.

Te is alulteljesítesz? Eláruljuk, mennyi alvás kellene ahhoz, hogy beinduljon a fogyás

Sokszor nem csak az edzések mennyiségét kellene növelni, és a vacsora mennyiségét csökkenteni ahhoz, hogy leadj pár kilót: a fogyásban bizony az éjszakai alvásnak is komoly szerepe van!

A legfontosabb dolgok, amiket tudnod kell a napozásról

Menthetetlenül beütött a nyár, hétvégente tele vannak a strandok és naptej illat járja be a levegőt. Na de mire kell figyelni miközben sütteted a hasad?

Te is alulteljesítesz? Ennyi alvás kellene ahhoz, hogy beinduljon a fogyás

Sokszor nem csak az edzések mennyiségét kellene növelni, és a vacsora mennyiségét csökkenteni ahhoz, hogy leadj pár kilót: a fogyásban bizony az éjszakai alvásnak is komoly szerepe van!

Fokozatosan vagy drasztikusan iktassam ki a cukrot az étrendemből?

Szabaulnál a cukorfüggőségtől, de eddig még mindig győztek az elvonási tünetek? Mi a hatékonyabb: apró lépésekkel vagy drasztikusan leszámolni az édességekkel? Szakértői tippek következnek!

Itt a bikiniszezon – na meg az új SHAPE magazin!

Végre tombol a nyár, nekünk pedig van egy frissítő hírünk: megjelent a legújabb SHAPE magazin!

Jó, jó, kell a pihenés nap közben, de nagyon nem mindegy, mennyi!

A mediterrán népek aztán tudják a jó teljesítmény titkát! A sziesztázás tényleg remek dolog, de nem mindegy, mikor és mennyit pihensz, mert könnyen átkapcsolhatsz zombi-üzemmódba!

Fokozatosan, vagy egyik napról a másikra érdemes kiiktatni a cukrot az étrendből?

Végre eldöntötted, hogy búcsút intesz a cukroknak, de nem tudod, hogyan kezd bele? Mi a hatékonyabb: apró lépésekkel vagy drasztikusan megszabadulni az édességektől? Szakértői tippek követkenek!

Jó, jó, kell a pihenés nap közben, de nagyon nem mindegy, mennyi!

A mediterrán népek aztán tudják a jó teljesítmény titkát! A sziesztázás tényleg remek dolog, de nem mindegy, mikor és mennyit pihensz, mert könnyen átkapcsolhatsz zombi-üzemmódba!

Nem hizlal, mégis jóllaksz vele, mi az?

Melyik az a gyümölcs, amelyiket a tudomány szerint érdemes lenne gyakran enned, mert segít legyőzni a farkasétvágyat?

Itt van Halle Berry hasizomedzése: ettől tényleg izmos lesz a hasad!

Idén lesz 53 éves, de a testét valószínűleg a húszévesek is elfogadnák. A színésznő minden porcikáján látszik, hogy figyel magára, és imád edzeni. A hasa sem csak attól lapos és izmos, hogy okosan étkezik: kemény hasizomedzéseket nyom egy héten többször is.

Kerülöd a túlevést, de azért jól akarsz lakni? Ezt az ételt érdemes enned!

Nagyon nehéz megtalálni, melyek is azok az egészséges ételek, amik elfogyasztása után nem érzed magad még mindig farkaséhesnek. A tudomány szerint a következő gyümölcsöt érdemes lenne gyakran enni, mert segít legyőzni az állandó éhséget és a túlevést is!

Tényleg a lenmag lenne a tartós fogyás kulcsa?

A neten időről időre felbukkannak igen érdekes és veszélyes fogyókúrás módszerek: a lenmagos víz egy ideje nagyon népszerű, draszikus módszer, és a hasi zsír eltüntetését ígéri seperc alatt. De mi az igazság valójában a lenmagról?

Tényleg a lenmag lenne a tartós fogyás kulcsa?

A neten időről időre felbukkannak igen érdekes és veszélyes fogyókúrás módszerek: a lenmagos víz egy ideje nagyon népszerű, draszikus módszer, és a hasi zsír eltüntetését ígéri seperc alatt. De mi az igazság valójában a lenmagról?

Veszélyes dolog kihagyni a reggelit és túl későn vacsorázni

Eddig is tudtuk, hogy a nap legfontosabb étkezése a reggeli, de a legfrissebb kutatások szerint komoly veszélyei vannak annak, ha nem jut időd a napindító étkezésre, mellette viszont késő este vacsorázol!

6 meggyőző ok, amiért fontos lenne felhúzásokat csinálnod

A felhúzás, vagyis a deadlift az erőemelés egyik legfontosabb gyakorlata, amit itt az ideje beiktatnod az edzéstervedbe. Persze csak akkor, ha szeretnél gyorsabban és könnyedebben feljutni az emelkedőkön.

Ezek a tiltólistás dolgok a terhesség alatt

Minden várandós nő teste más és más, ám abban az orvosok is egyetértenek, hogy a babavárás alatt vannak dolgok, amikre fokozottabban kell figyelnie egy anyukának. Lássuk, melyek ezek!

Igenis fogyaszt a jóga, csak nem mindegy, hogyan csinálod

Ha azt hiszed, hogy a jóga csak a "zömmögésről" és a nyújtásról szól, akkor nagyon tévedsz! Elég, ha csak megnézel pár képet azokról, akik tényleg sokat jógáznak, és látni fogod, mennyire izmosak, szálásak!


Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem