Ezek a laktózérzékenység jelei
Előfizetek

Ezek a laktózérzékenység jelei

Bár átfogó vizsgálat sosem készült, valószínűsíthető, hogy Magyarországon a felnőtt lakosság 30%-a laktózintoleráns. Felnőtt nők körében pedig még magasabb lehet ez a szám. De mik a laktózérzékenység jelei?

Statisztikák szerint kifejezetten alacsony a tejfogyasztás mértéke hazánkban, és ennek fő oka, hogy sokan „nem bírják a tejet”. Pedig kis segítséggel legtöbbjük fogyaszthatná!

Ez most akkor tejallergia?!
Nagyon sokan összekeverik a laktózintoleranciát a tejfehérje-allergiával, de szerencsére egész más a két betegség. A laktóz nem más, mint a tejcukor, ami két molekulából áll, ezeket emésztéskor a szervezetnék szét kellene bontania. A tejcukorból van is bőven a tejben, ráadásul gyorsan felszívódik, ezért sem ajánlják kora reggel a fogyasztását senkinek, mert hirtelen megemelhetii a vércukorszintet. De kanyarodjunk vissza a laktózérzékenységhez! A bajt sokaknál az okozza, hogy a tejcukrot egy különleges kis enzim, a laktáz tudja szétbontani. Akinek van ilyen enzimje, annak semmi gondja. Akinek viszont nincs, annak sokkal nagyobb „melóval” a bél baktériumai emésztik meg a laktózt, ami nem lenne olyan nagy baj, ha közben ezek a kis baktériumok nem termelnének gázt. Azt, amitől aztán felpuffadunk, hasmenésük lesz, és sok esetben hasgörcseink. A jó hír, hogy ezek bár kellemetlen tünetek, nem okoznak ennél komolyabb bajt. De ettől még nem kell lemondani a tejről, és főleg nem a tejtermékekről.
Honnan tudhatod, hogy laktózérzékeny vagy?
A legegyszerűbb, ha megfigyeled a szervezeted reakcióját, 2-3 dl, alacsonyabb zsírszázalékú (pl. 1,5%-os) tej éhgyomorra fogyasztása után. Ha 20-60 perccel utána hasi görcsök, puffadás és főleg hasmenés, egyéb kellemetlen érzésed támad, akkor érdemes a laktózintolerancia-vizsgálatot elvégeztetni. Létezik olyan, amit a száj nyálkahártyáról vesznek (azaz küldenek egy kis applikátort, te kenetet veszel, és postán küldöd a laborba), de a legismertebb a kifújt levegő gázösszetételének vizsgálata. Ez picit hosszadalmasabb, a vizsgálat előtt 12 órával már tilos enni, a vizsgálat helyszínén meg kell inni vízben feloldott tejcukrot, majd 20 percenként egy kis gépbe fújni. Ennél a vizsgálatnál azonnal megkapod a diagnózist.

GettyImages
GettyImages

Szakértőnk tanácsai
Dr. Gajdács Ágnes belgyógyász- obezitológus szakorvos

Sokan csak a tejtermék esetén figyelik az adott élelmiszer tejcukortartalmát, holott nagyon fontos tudni, hogy bizonyos mennyiségű laktózt tartalmaznak a különféle felvágottak, a húsleveskocka, bizonyos kenyérfajták, müzlik, így fogyasztásuk panaszt okozhat! Aki bármilyen ételintoleranciával küzd, annak bizony ellenőriznie kell az elfogyasztandó élelmiszerek összetevőit. További info: medifat.hu

Dr. Gajdács Ágnes
Dr. Gajdács Ágnes
Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is!
Kifaggattuk Rubint Rékát: így veszi rá a gyermekeit az egészséges étkezésre!

Ha valaki, akkor Rubint Réka tudja, mi kell az egészséges táplálkozáshoz. Ő maga is nagyon tudatosan étkezik, figyel az ételek minőségére és mennyiségére. De vajon hogyan adja át a tudását a családjának? Mennyire étkezik tudatosan a Schobert család? Erről faggattuk a fitneszkirálynőt.

Jennifer Aniston bevallotta: ez volt a legnagyobb szépségbaki, amit valaha elkövetett

Pedig ha valaki, ő aztán nagyon képben van arról, mit szabad és mit nem...


Szakértőink

Simon Szimonetta

#fitnesz#edzés#zsírégetés#fogyókúra#táplálkozás
Kérdezek tőle

Előfizetésed mellé három hónapon át JOY magazint is kapsz, többek közt a kuponos magazinunkat is. Előfizetésed mellé három hónapon át JOY magazint is kapsz, többek közt a kuponos magazinunkat is.

Csak 2880 Ft