Cukor nélkül, boldogan
Előfizetek

Cukor nélkül, boldogan

Sarah Wilson, az ausztrál újságíró- műsorvezető elmúlt negyvenéves, de maximum huszonötnek néz ki. Átütő kisugárzását és bomba alakját annak köszönheti, hogy három éve leszokott a cukorról. Most ebben segít neked is!

Sarah Wilsont Ausztrália-szerte mindenki ismeri. Volt már étteremkritikus, női magazin szerkesztője, és gasztroműsort is vezetett. Ám igazán híressé saját étkezési programja tette, amely Ausztrálián kívül Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is bestseller lett. Hosszú utat tett meg addig, míg rátalált a testi-lelki egyensúlyra, amelynek legfőbb szabálya: semmi cukor!
Egy ausztrál farmon nőtt fel öt testvérrel és rengeteg kecskével, tehát az indulás kifejezetten egészséges életmódra predesztinálta. A gyerekkor ízei közül legszívesebben anyukája pörköltjére emlékszik (a híres Hungarian Gulashra), amit minden kempingezés előtt nagy mennyiségben vittek magukkal, és aztán bádogedényből majszoltak. Ezt is kecskehúsból készítették, hiszen az volt „kéznél”, és többnyire saját termesztésű zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak. A kis Sarah nem kapott soha új ruhát, hanem idősebb testvérei kinőtt gönceit örökölte meg, napjait pedig főként a szabadban töltötte. Aztán minden egy csapásra megváltozott, amikor felvették az egyetemre, és elment a nagyvárosba. Akkor úgy rávetette magát az édességre és a gyorskajákra, hogy pár éven belül több betegséggel is szembe kellett néznie. A legsúlyosabb egy autoimmun betegség volt, amellyel több orvost is felkeresett, és lassan mindenhonnan azt hallotta: változtatnia kell az étrendjén. Meg is tette, de úgy tűnt, nem elég drasztikusan.
Már nem tett a kávéba cukrot, nem habzsolta a fánkokat, igyekezett újra sok zöldséget és gyümölcsöt enni, mégsem javult az állapota. Ezért határozta el három évvel ezelőtt, hogy komolyabban felülvizsgálja étkezési szokásait. „Évekig hallgattam az orvosoktól, hogy le kéne szoknom a cukorról. Csakhogy ennek már a gondolata is ijesztő volt számomra. Úgyhogy először csak egy kéthetes kísérletbe kezdtem, amiről megírtam a tapasztalataimat abba az újságba, amelyiknek épp dolgoztam – emlékszik vissza. – Nagyon hamar elkezdtek rólam leszaladni a kilók, az energiaszintem pedig megemelkedett. Úgyhogy nem hagytam abba, és lassan három éve élek így.”

Tegyük hozzá: nagyon szigorú cukormegvonásról beszélünk, amihez nemcsak a fehér cukortól kell megválni, hanem a cukor minden formájától is, a cukorpótlóktól és eleinte a gyümölcscukortól is. Sarah Wilson ugyanis ekkor már alaposan utánajárt a témának, és az derült ki a számára, hogy a cukor minden formában és már kis mennyiségben is függőséget okoz. „Rabjai vagyunk a cukornak, mert hiányzik a szervezetünkből az a hormon, ami felismerné, hogy cukrot fogyasztunk. Így csak esszük és esszük, és nem tudjuk abbahagyni. A zsír- és proteinfogyasztásunkat például szabályozza egy hormon a szervezetünkben, ezért tudjuk, mikor elég belőle” – mondja.
Nemcsak a fizikai függőséggel nehéz szakítani, hanem az érzelmi kötődéssel is, sőt, azzal talán még inkább. „Én is édességgel jutalmaztam és kényeztettem magam azelőtt – vallja be Sarah. – Ezt a béklyót úgy vetettem le, hogy sós falatokkal helyettesítettem az édességet.”

Ami például mindig fellelhető Sarah éléskamrájában, az a házi savanyú káposzta, a cukkini, a kamillatea és a kókuszolaj. Ami szerinte a legfontosabb, az a reggeli rutin. „A reggeli az egész nap alappillére. Ha tudatosan és jól indul a nap, estig jó lesz a közérzeted. A másik a gyaloglás – a kedvenc közlekedési formám. Egyrészt ezzel meg is van a napi testedzésem, másrészt míg kiugrom a postára, elmegyek az irodába vagy egy találkozóra, ki tudom szellőztetni a fejem. A legtöbb embernek nincs szüksége többre, mint 5-15 perc szünetre ahhoz, hogy új erőre kapjon” – mondja.
Sarah kinézete egyértelmű bizonyíték arra, hogy a módszere működik. Az első újságcikkek óta könyv született a programból, és egy blog, amelyen keresztül az egész életébe betekintést enged. Megosztja olvasóival például azt is, miért nem találta meg eddig élete párját, mennyire gyűlöli a pazarlást és miért utál vásárolni. Valószínűleg a neveltetése köszön vissza abban, hogy szereti sokáig hordani a ruháit. Ugyan elsősorban azt hirdeti, hogy megéri kiiktatni az életünkből az édességet, de emellett fenntartható és tudatos életre sarkall, és védi a bolygónkat is.

Recept
2 főre személyre
Kurkumás, brokkolis gyulladáscsökkentő hasé
Hozzávalók
  • 1 lilahagyma aprítva
  • 1 brokkoli párolva
  • maroknyi hüvelyes csíra (pl. borsó)
  • 5 dl bió húsleves
  • kurkuma
  • 2 tojás
  • 1 avokádó

Kicsit gyengének érezzük magunkat? Netán valami rosszat ettünk? A receptben szereplő zöld növények és a kurkuma segítenek helyreállítani az egyensúlyt.
Ez a recept a Shape magazinban jelent meg, Sarah Wilson, Leszoktam a cukorról c. könyvének kapcsán.

1. lépés
Megpirítjuk a hagymát, a brokkolit és a csíráztatott hüvelyeseket a csirkehúslevesben.
2. lépés
Belekeverjük a kurkumát, majd beleütünk egy-két tojást, és jól elkeverjük, hogy megbontsuk a tojássárgáját, és egyenletesen szétoszlassuk a zöldségek között. Amint a tojásfehérje kezd megszilárdulni, belekeverjük az avokádót (hogy fölmelegedjen). Tálaljuk.
Így is lehet ám csinálni: nincs fittebb mami Debreczeni Dórinál, aki nekünk elárulta, honnan ez a rengeteg energia

Bár tízezrek követik az Instagramon, Debreczeni Dóri sokkal több, mint egy csinos Insta-lány. A kisgyermekes anyuka rengeteget sportol, nagyon figyel az életmódjára, és nem lehet nem észrevenni, hogy abszolút kiegyensúlyozott életet él. Hogy mi a titok? Mégis honnan van ennyi energiája egy nőnek, aki anyuka, feleség és sportoló is a munkája mellett? Dóri ezekről mesélt a Joy.hu sorozatában.

Anyaként is fitten: 8 dolog, ami miatt már holnap kezdj el sportolni!

Várandósan, sőt, kisgyermekes anyukaként sem kell lemondanod a mozgásról és az egészséges életmódról! Persze nem könnyű összehozni az edzést a családdal, de nem is lehetetlen: mostantól Farkas-Halász Évi, az Anyaként is fitten bloggere ad szuper tippeket!

Ez történik a testeddel, ha minden nap megeszel egy kanál mézet

Ahogyan elérkeztek a hűvösebb napok, a kuckózós őszi esték, te is szívesebben kortyolsz meleg teát egy kis mézzel? Ez maradjon is így, hiszen a méz szuper dolog – de tudod, miért is érdemes fogyasztani?


Szakértőink

Simon Szimonetta

#fitnesz#edzés#zsírégetés#fogyókúra#táplálkozás
Kérdezek tőle

Fit for Life

Csak 999 Ft