A tökéletes falfestés 10 egyszerű lépésben
Előfizetek

A tökéletes falfestés 10 egyszerű lépésben

Kiválasztottad a színt. Szabaddá tetted a hétvégédet. Mi következik most? A falfestés ötlete elsőre ijesztő lehet, de ha követed a lépéseinket, meg sem állsz egy helyiség után. Csináld velünk, lépésről-lépésre!

Mielőtt bárminek is nekikezdesz, nézzük a 0. lépést! Szerezz be minőségi szerszámokat, ecseteket és festéket, és számold ki előre mekkora a festendő falfelületed!

A képlet egyszerű, ha úgy egyszerűbb nézd meg a falakat egyesével: belmagasság x szélesség = 1 fal négyzetmétere.

Majd a kapott részeredményeket add össze és megkapod a szoba teljes felületének négyzetméterét.

Ezeket vedd mindenképp magadhoz: spaklit, jó minőségű ecsetet, hengert és egy nagy adag jókedvet. Hidd el, ha megbízható eszközöket és festéket választasz, jó móka lesz a falfestés.

1. lépés: Készítsd elő a helyiséget!

Rendezd el a teret: told össze a nagyobb bútorokat, és használj takarófóliát. Dobozold be a kisebb tárgyakat, ürítsd ki a helyiséget, amennyire csak lehet. Bújj olyan ruhába, amit nem sajnálsz, és vegyél fel zárt cipőt. Védd a padlót is takarófóliával, kartonnal vagy régi, több rétegnyi újsággal. Maszkolószalag segítségével óvhatod a kapcsolók, konnektorok környékét, illetve az oldalfalak és a mennyezet közötti részt is óvhatod, így az átfogyásokat nem kell utólag javítani.

SHAPE-TIPP

Ma már választhatunk csepegésmentes, egyrétegű, extra nagy fedőképességű falfestékek közül is, mint a Poli-Farbe Platinum. Ezek a tulajdonságok egyszerűsítik a dolgunkat és csökkenthető a takarításra szánt idő is.

Poli-Farbe Platinum RIO egyrétegű beltéri falfesték
Poli-Farbe Platinum RIO egyrétegű beltéri falfesték

2. lépés: Tisztítsuk meg a falakat, javítsuk a fal hibáit!

Haladjunk a mennyezettől lefelé, és távolítsunk el minden szennyeződést. Szükség esetén javítsuk a fal hibáit, glett segítségével a repedéseket, lyukakat, egyenetlenségeket eltüntethetjük. Ha szükséges glettelnünk, akkor száradás, enyhe csiszolás majd portalanítás után jöhet az alapozás.

Kép
forrás: Poli-Farbe Kft.

3. lépés: Mélyalapozzunk!

A tökéletes végeredményhez nem árt beszerezned egy minőségi mélyalapozót is, ami elősegíti a festék megtapadását, foltmentességét. A mélyalapozót vízzel hígítva, a festéshez hasonlóan hengerrel felvihetjük a felületre. Majd várjuk meg a teljes száradási időt.

4. lépés: Kezdd a mennyezettel!

A festési munkát mindig kezdjük a mennyezet festésével. Ehhez használjunk teleszkópos nyelet, így nem feltétlenül kell a létráról fel-le mászkálnunk. Mindig a bejövő fény (tehát az ablakok) irányából befelé dolgozzunk, így látjuk majd, ha esetleg foltos lenne, vagy kihagytunk volna sávokat.

5. lépés: Sarkok és élek - itt folytasd!

A kb. 10 centis kis henger a sarkokban nagyon hasznos kiegészítő, a nehezen hozzáférhető falrészeket pedig ecsettel fessük. Érdemes figyelni arra is, hogy ne legyen az eszközünk csurom festék. Először kezdjük a sarkoktól pár centiméterrel távolabb, és csak utána közeledjünk a sarkok, élek felé.

6. lépés: Haladj az oldalfalakkal!

A festést kezdd az ablakoktól, és haladj a helyiség közepe felé. Az oldalfalak esetében, például kapcsolók és konnektorok környékén is használhatunk kisebb hengert vagy ecsetet, majd a nagyobb hengerrel folytathatjuk a munkát.

Kép
forrás: Poli-Farbe Kft.

7. lépés: Így használd helyesen a hengert!

A festésbe mártást követően használhatsz lehúzórácsot is, ha túl sok festék kerülne a hengerre, ezzel könnyedén „leszedhető” a felesleg. A hengert mindig függőleges irányba mozgassuk, próbáljunk meg fentről lefelé haladni, és így eloszlatni a festéket a felületen. Sose állítsuk meg vagy tartsuk hosszabban egy ponton a festékes hengert, mert foltot hagyhat a felületen.

8. lépés: Hagyj időt a száradásnak!

Miután végeztél, hagyj minimum 2-4 órát a száradásnak. A festést követő pár órában még láthatsz foltokat, de ez csak a nedvesség miatt van, ha ügyesen dolgoztál, akkor 12-24 órán belül ezek nem fognak látszódni. Ha szükségesnek érzed vagy nem lett tökéletes a fedés, akkor a 2. réteg száradás után felvihető a felületre.

9. lépés: Akár dekorálhatunk is!

Ha terveztél némi dekorációt a falra, akkor száradás után elkezdheted a megvalósítást. Légy kreatív, használd a színeket. Maszkolószalag segítségével könnyedén kialakíthatsz egyszerűen megvalósítható mintákat.

10. lépés: Jöhet a lezárás!

Itt még nincs vége a munkának: alaposan szellőztess ki (festés közben is érdemes), mosd át a szerszámokat, és töröld fel az ide-oda cseppent festékpacákat. A megmaradt festékeket vidd el egy közeli hulladékgyűjtő udvarba!

MÉG TÖBB INFORMÁCIÓÉRT ÉS TIPPÉRT LÁTOGASS EL A POLI-FARBE BLOGJÁRA!

Így is lehet ám csinálni: nincs fittebb mami Debreczeni Dórinál, aki nekünk elárulta, honnan ez a rengeteg energia

Bár tízezrek követik az Instagramon, Debreczeni Dóri sokkal több, mint egy csinos Insta-lány. A kisgyermekes anyuka rengeteget sportol, nagyon figyel az életmódjára, és nem lehet nem észrevenni, hogy abszolút kiegyensúlyozott életet él. Hogy mi a titok? Mégis honnan van ennyi energiája egy nőnek, aki anyuka, feleség és sportoló is a munkája mellett? Dóri ezekről mesélt a Joy.hu sorozatában.

Anyaként is fitten: 8 dolog, ami miatt már holnap kezdj el sportolni!

Várandósan, sőt, kisgyermekes anyukaként sem kell lemondanod a mozgásról és az egészséges életmódról! Persze nem könnyű összehozni az edzést a családdal, de nem is lehetetlen: mostantól Farkas-Halász Évi, az Anyaként is fitten bloggere ad szuper tippeket!

Ez történik a testeddel, ha minden nap megeszel egy kanál mézet

Ahogyan elérkeztek a hűvösebb napok, a kuckózós őszi esték, te is szívesebben kortyolsz meleg teát egy kis mézzel? Ez maradjon is így, hiszen a méz szuper dolog – de tudod, miért is érdemes fogyasztani?


Szakértőink

Simon Szimonetta

#fitnesz#edzés#zsírégetés#fogyókúra#táplálkozás
Kérdezek tőle

Fit for Life

Csak 999 Ft