Két fantasztikus édesburgonya recept
Előfizetek

Két fantasztikus édesburgonya recept

Kóstold meg az ezerarcú édesburgonyát a Konyhakiállításon Czanik Balázs főzőshow-ján!!

Szerencsére a magyar konyhákban is nagy népszerűségnek örvend az édesburgonya, de egyelőre túl óvatosan bánunk vele. A narancssárga gumós növény kétségkívül egyike a legtáplálóbb zöldségeknek, mégis szinte kizárólag köretként kerül a tányérra. Sebaj, ami késik, nem múlik! A 2018-as Konyhakiállításon a saját szemeddel győződhetsz meg arról, mennyi meglepetést tartogat az ínycsiklandó zöldség. Czanik Balázs legújabb szakácskönyvének köszönhetően számtalan vadonatúj recepttel ismerkedhetsz meg a helyszínen, sőt, pénteken 11 órakor egy látványos főzőshowban is részed lehet!

Miért olyan egészséges?

Az édesburgonya Amerika trópusi részein őshonos, de ma már a világ szinte összes trópusi, szubtrópusi éghajlati övén, például Magyarországon is termesztik. Neve megtévesztő, valójában semmi köze sincs a burgonyához, csak gumós alakja miatt hasonlít rá. Két alapvető típusa létezik, azon belül viszont még rengeteg alfaja. A hazánkban talán ismertebb fajtának héja sárgás-barnás színű, húsa gyönyörű narancssárga, és ízes, érett sütőtökre hasonlít. A másiknak a héja mélylila, húsa világosszürke, és leginkább a szelíd gesztenyéére emlékeztet az íze.

A narancssárga húsú növény hihetetlen magas a C-, B2-, B6-, D -, valamint E-vitamin-tartalommal rendelkezik. Gazdag ásványi anyagokban, sok benne a kálium, a réz, a magnézium, a cink, a foszfor és a mangán. Vastartalma miatt segít a megfelelő energiaszint megteremtésében, fokozza a vörösvérsejtek termelődését és a fehérjék feldolgozását, erősíti az immunrendszert és a stressztűrő képességet is. A sárga húsú fajta tele van béta-karotinnal is, a többi zöldségfélével összehasonlítva pedig sokkal több fehérjét tartalmaz. Száz gramm energiatartalma 117 kalória, alacsony zsír- és koleszterintartalma miatt cukorbetegek is fogyaszthatják.

Hogyan készítsd el?

A magyarok elsősorban köretként gondolnak rá, esetleg levest készítenek belőle, holott ezerféle felhasználási módja van. Íme, egy kis premier előtti ízelítő Czanik Balázs szakácskönyvéből:

Kép

Vörösboros édesburgonya ragu (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, paleo)

Hozzávalók:

3 ek Akácméz

3 kk. őrölt fahéj

¼ szerecsendió frissen belereszelve

Csipet só

2 közepes édesburgonya

1 nagy marék dió

1 db körte

1 Pink Lady alma

1 dl Kadarka

kis dióolaj a tetejére

Elkészítés:

Tegyük fel a mézet serpenyőben karamellizálni, dobjunk hozzá egy marék aprított diót, pirítsuk össze kicsit, majd adjunk hozzá 1 dl Kadarkát, és főzzük meg benne lassú tűzön a diót. Közben, ha elpárolgott a bor adjunk hozzá még fél decit, és egy kis vizet is, hogy ne legyen túl sűrű. Főzzük 8-10 percig. Ha elpárolgott belőle az alkohol tehetünk rá fedőt is. Közben hámozzuk meg és kockázzuk fel az édesburgonyát, majd adjuk hozzá a serpenyő tartalmához. Pároljuk fedő alatt 10 percig majd adagoljuk hozzá a körtét, és fűszerezzük a fahéjjal és a szerecsendióval. Keverjük össze, hagyjuk kicsit megpirulni. Ha elfőtte a levét kész is.

Tápérték 1027 kcal

Zsír 35 g

melyből telített 3 g

Szénhidrát 150 g

melyből cukrok 104 g

Rost 24 g

Fehérje 12 g


Lila és ropogós fánk golyócskák

Nincsen valamirevaló receptkönyv fánk nélkül. Ezt a finomságot több 100 éve „fedezték fel”, és azóta megszámlálhatatlan formában és ízben hódította meg a világot. A mi verziónk lila húsú édesburgonyából készül. A vanília és a fahéj házasságából pedig olyan ízvilág születik, amely után garantáltan megnyalod mind a tíz ujjadat.

Hozzávalók:

37 dkg Teljes Kiőrlésű Sütőporos Liszt

25 dkg lila húsú édesburgonya

14 dkg fehérje natúr joghurt

1 db tojás

5 dkg eritrit por

4,5 dkg kókuszolaj

1/2 db kezeletlen citrom reszelt héja

1 tk őrölt fahéj

1 tk vanília kivonat

1 csipet só

Kókuszolaj a sütéshez

Bio cukormentes mangólekvár a betöltéshez

Elkészítése:

Mosd meg jó alaposan az édesburgonyát, majd tedd bele egy lábasba, és szórd meg egy csipetnyi sóval. Annyi vizet önts rá, hogy az pont elfedje. Miután puhára főtt, öntsd le róla a vizet, és hagyd hűlni pár percig. Amikor már nem égeti a kezed, meghámozhatod és sajtreszelőn lereszelheted. Amennyiben szimpatikusabb, a burgonyakinyomóval is összetörheted.

Most tedd félre egy pár percre az édesburgonyát, és egy dagasztótálba mérd ki a hozzávalókat, méghozzá a következő sorrendben: legalulra az olvasztott kókuszzsír kerül, majd szépen sorban a joghurt, a tojás, a citromhéj, a vanília kivonat, a reszelt édesburgonya, az eritrit por, a fahéj és egy kevés só. a legvégén pedig hozzászitálhatod a lisztet.

Ezután indulhat a dagasztás, majd nagyjából 20 percig hagyd pihenni a tésztát, és ismét gyúrd át, amíg felmelegedik a kókuszzsír, jöhetnek a gombócformázások, és mehet az olajba, szinte maguktól megfordulnak majd.

Pár perc alatt süsd mindkét oldalukat aranybarnára, de vigyázz, mert a kis rakoncátlanok külseje nagyon hamar odaég, ha túl forró az olaj, és akkor a végeredmény egy belül nyers, kívül pedig megégett fánk lesz.

Önmagukban is fenségesek, de a legfinomabb, ha megtöltöd egy habzsák segítségével mangó lekvárral.

Tápanyagtáblázat az egész adagra: 2007 kcal

Zsír 62 g

melyből telített 46 g

Szénhidrát 226 g

melyből cukrok 30 g

Rost 34 g

Fehérje 88 g

Kíváncsi vagy hányféle ételt lehet még készíteni a csodálatos narancsszínű gumós növényből? Gyere el március 2-4-én a Konyhakiállításra, és ízleld meg a legkülönlegesebb édesburgonya-variációkat! A tavasz első hétvégéje abszolút a konyha körül forog, A háromnapos rendezvényen a csempétől a csaptelepig megtervezheted lakásod központi terének minden egyes szegletét. A helyszínen megnézheted a konyha enteriőrjének legújabb trendjeit, szakértők segítenek kiválasztani a stílusodhoz illő bútorokat, színeket és kiegészítőket. A három napos eseményen minden az újdonságokról szól, megismerkedhetsz a 21. századi ember igényeit maradéktalanul kielégítő konyhatechnológiai innovációkkal, multifunkcionális okoseszközökkel, a három nap alatt pedig számtalan varázslatos gasztropillanat és program vár majd rád a Budapest Sportarénában. Gyere, és szeress bele az új konyhádba!

Tippek kezdő konditermezőknek

Mert elsőre nagyon félelmetes helynek tűnik ám!

Isteni cukormentes, sütés nélküli oreós pite

Ha egy receptet próbálsz ki a héten, ez legyen az!

Megjelent a legújabb SHAPE - a címlapon Alexa Chung!

Izgalmas tartalmak, inspiráló történetek - erről szól a legújabb SHAPE! Főszerkesztőnk, Balogh Edina ajánlója következik:

Ezekről a vitaminokról ne feledkezz meg, ha szép bőrre vágysz!

A hidratálás mellett a megfelelő vitaminbevitel is nagyon fontos!

Találd meg a számodra tökéletes mozgásformát! - 2. rész

Ha szeretnél kipróbálni olyan edzéseket, amiket eddig még nem, Halász Évi, az Anyaként is fitten blog szerzője lesz a segítségedre, aki személyes kedveneceit ajánlja most!

Találd meg a számodra tökéletes mozgásformát!

Ha szeretnél kipróbálni olyan edzéseket, amiket eddig még nem, Halász Évi, az Anyaként is fitten blog szerzője lesz a segítségedre.

5 népszerű masszázsfajta, amit muszáj kipróbálnod

Egy fárasztó nap utáni frissítő masszázsnál kevés jobb dolog van a világon. Tűzoltásképp ez remek arra, hogy elgémberedett tagjaidba új életet lehelj, de érdemes rendszeresen masszíroztatni, hogy kihozd izmaidból a maximumot.

Kattanj rá az édesburgonyára!

Ősszel is lehet vitamindúsan táplálkozni.

Cukormentes Sacher-torta, egy kis büntetlen csábítás

Ezt a tortát Halász Évi, az Anyaként is Fitten blog szerzője mutatta meg nekünk, és meg kell hagyni, mennyei!

Mag, tej és olaj: a mandula minden formáját szereted?

Finom, számtalan felhasználási módja van és még egészséges is. A mandula igazi főnyeremény?

Egyszerű tippek, amivel ráveheted a gyerekeket is a mozgásra

Halász Évi, az Anyaként is fitten blog alapítója és a SHAPE állandó szerzője most arra ad tippeket, hogyan lehet a kicsik életébe is beépíteni a sportot!

Tökéletes fitt desszert stresszes napokra: cukormentes meggyes-mascarponés tekercs

Várandósan, sőt, kisgyermekes anyukaként sem kell lemondanod a mozgásról és az egészséges életmódról! Persze nem könnyű összehozni az edzést a családdal, de nem is lehetetlen: Farkas-Halász Évi, az Anyaként is fitten bloggere ad szuper tippeket!

A pénteki hiba, amivel elintézed, hogy ne tudj lefogyni

Egész héten úgy étkezel, mint egy Victoria's secret modell, és olyan szorgalmasan jársz az edzőterembe, mintha fizetnének érte, és mégsem bírsz lefogyni?

Relaxációs tippek: így lazulj el egy zűrös nap után

Várandósan, sőt, kisgyermekes anyukaként sem kell lemondanod a mozgásról és az egészséges életmódról! Persze nem könnyű összehozni az edzést a családdal, de nem is lehetetlen: Farkas-Halász Évi, az Anyaként is fitten bloggere ad szuper tippeket!


Most lapszámonként 695 Ft helyett csak 345 Ft

Csak 1035 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem