Színre színt
Előfizetek

Színre színt

Otthonunk vagy ruhatárunk jól megválasztott színei gyógyítják testünket és lelkünket. Ismerje meg, hogyan!
Mindenkinek van kedvenc színe. Sőt olyan is, amelyiket ki nem állhat. Gondolt már arra, hogy ez a "kivételezés" betegségre, netán lelki problémára utal? Pedig a feng-shui szakértők ezt állítják. Szerintük pédául egy depressziós ember a piros színnek még a nevét sem állhatja.

Öt elem - öt jellem
A kínai asztrológia szerint a világot öt elem alkotja, s ezek egymásra gyakorolt hatása biztosítja annak működését. Akárcsak a közismert indiai asztrológiában, amelyben minden ember valamely elem tulajdonságaival rendelkezik. Meghatározott égtájak, évszakok, anyagok, tulajdonságok, testrészek vagy szervek, sőt színek tartoznak egy-egy csoportba: ezek a fa, tűz, föld, fém és víz.

- A fa az alap, a kezdet, az eredet szimbóluma. Színe a világoszöldtől a sötétzöldig terjed, a tavasz minden árnyalata ide tartozik. Jelentheti a kora reggelt, a gyerekkort, a kreativitást, a csendes, lassú erőszakot, hiszen, akárcsak a fa gyökere, lassan, de biztosan halad előre, és szívja a föld táplálékát: az ilyen típusú emberek is lassan, de biztosan haladnak céljaik felé. A máj működéséért felelős. Ízben a savanyű jellemzi.

- A tűz elem színe a világos rózsaszíntől a meggybordóig terjed, évszaka a nyár, jelképe a forróság, a hőség. Szervei a szívburok, a vékonybél, de felelős az immunrendszerért, a hormonháztartásért és a keringésért is. A temperamentumos emberekre szokták azt mondani, sok bennük a tűz elem. A keserű íz tartozik hozzá.

- A föld elem a gyomor, a bélrendszer működéséért felelős. Színei a barna, sárga, natúr, bézs, mogyoró, narancs, keki, vörössessárga, az őszi avar színei. A gyomor működéséért felelős. Az édességérzet társul hozzá.

- A fém elemhez tartozik az arany, ezüst, szürke, fehér, réz, valamint meglepő módon a lila is, bár korábban azt gondolták, ha a lilában több a piros, akkor inkább a tűz, ha sok benne a kék, akkor a víz elem része. Ide tarozik a tüdő, a légzés, a meditáció, életérzésben a konzervativizmus, ízben pedig a csípős.

- A víz elem színei a világoskéktől a sötétkékig haladnak, a víz összes árnyalata, valamint a fekete is ide tartozik. Az ebbe a típusba tartozó emberek hajlamosak a depresszióra és a pszichoszomatikus megbetegedésekre, szervük a vese, évszakuk a tél.

Árnyalatnyi segítség
A kínai asztrológia harmóniára törekszik, nem betegséget gyógyít. Ha a szervezetben az öt elem helyes egyensúlyban van, az ember egészséges. Ha valamelyik elemből sok vagy épp kevés van, akkor az ahhoz az elemhez tartozó szerv - és a vele összefüggésben állók - problémát okoznak. "Az elkészített horoszkóp alapján tíz évre viszonylagos pontossággal meghatározhatjuk, hogy az egyes elemhez tartozó embernek milyen gondokkal vagy problémákkal kell szembenéznie, és ez alapján adunk neki tanácsot" - magyarázza Hruska Tünde, feng shui tanácsadó.

A "gyógyítás" a mögötte álló elemmel történik, az alábbiak szerint: a fa mögött a tűz van, a tűz mögött a föld, mögötte a fém, e mögött pedig a víz. Például ha valaki erőszakos és agresszív ember, ez azt jelenti, sok benne a tűz elem. Ilyenkor föld elemet adnak neki, vagyis ilyen színekkel kell körülvennie magát, illetve olyan tevékenységet ajánlanak neki, amely nyugtatja, ez pedig víz elemű tevékenységet jelent, mint az úszás vagy a thai-chi, ahol megtanulja helyes irányban levezetni felesleges energiáit. Ugyanakkor a sápadt, depresszióra hajlamos embereknek tűz elem hiánya van: ilyenkor azt ajánlják, viseljen pirosas árnyalatú ruhákat, égessen gyertyát, üldögéljen kandalló mellet, menjen szaunába, szoláriumozni vagy próbálja aktív fizikai kihívást jelentő sportokban felszabadítani és aztán helyes irányban levezetni energiáit.

"Vannak, akik megijednek bizonyos színek viselésétől. Ugyanakkor mindegyik elemen belül többféle árnyalat közül lehet választani" - nyugtat meg Tünde. - Ráadásul nem szükséges az egész ruhatárat lecserélni, már sokat segít egy bizonyos színű ágynemű, fehérnemű, klipsz vagy sál is".

Merüljön el a színekben!
A csakragyógyászat is színeket alkalmaz egy-egy probléma felderítésére és kezelésére. Jó hír, hogy ebben az esetben nem szükséges az adott színű ruhát viselni vagy a lakást színözönbe öltöztetni. Elég, ha nézegetjük a javallt színt, vagy ahogyan Hruska Tünde fogalmaz: lágyan elmerülünk benne. Alapvetően 7 csakrát különböztetünk meg:

1. A gyökércsakra a családot a stabilitást jelképezi, színe a piros, a végbélnyílás magasságában helyezkedik el. Ha valakinek fáj a gerince derék vagy kismedence magasságban, az azt jelent, kevés a pénze. Nem szegény, hanem többet szeretne keresni, de jelentheti azt is, hogy hiányzik az otthon biztonságérzete. Megoldásként azt javasolják, tekerje körül derekát egy piros pléddel, ez feltehetően enyhíti fizikai és lelki problémáit egyaránt.
2. A szexcsakra színe a narancssárga. A köldök alatt két ujjal helyezkedik el. A fajfenntartás és a szaporodás képessége miatt a tudás is idetartozik. "Minden viszgámra úgy készülök, hogy a könyvem egy narancssárga terítőn fekszik, így ha felnézek a könyvből, ezen a színen pihentetem a szemem. Mindig ötösre vizsgázom" - meséli Tünde.
3. A napfonatcsakra a köldök felett két ujjal helyezkedik el. Az emberi kapcsolatok, a megemésztetlen problémák tartoznak ide. Ha valakinek gyomorfájása van, valószínűleg megoldatlan, feldolgozatlan konfliktus gyötri a lelkét. Ebben az esetben hatásos segítség lehet a napsárga szín.
4. A szívcsakra a csecsemőmirigynél van, a szeretethez kapcsolódik. A női szeretet-energia színe a rózsaszín, a férfié pedig a zöld.
5. A torokcsakra színe a királykék - kommunikációs problémára utal. A köznyelv is úgy tartja: gombóc van a torkában. Kék sál viselése ajánlott.
6. A Harmadik szem csakra színe a lila - a spirituális hatalmat jelképezi. Az agyalapi mirigyhez kapcsolódik, a tanítások szerint meditáció közben ezzel lehet kapcsolatot teremteni az univerzummal és a magasabb rendű lényekkel.
7. A fejtető csakra színe a fehérarany és az ezüst. A tobozmirigyre van hatással.

Teremtő energiák
"A színeknek a terápiás kezelésekben egyre nagyobb a jelentősége, ahogy a gyógyítás egyre inkább az energiagyógyászat felé tolódik el. A színgyógyászat kiváló kiegészítő terápiája lehet a hagyományos gyógymódoknak, de önállóan is megállja a helyét" - magyarázza Békefi Mária.
Az Aura-Soma színterápiája nem tartozik egyetlen hagyományos természetgyógyászati módszer közé sem. Az Aura-Soma lélekgyógyászat. Megalkotója Vicky Wall kiropraktőr, aki ima és meditáció útján kapott sugallatok hatására alkotta meg a jelenleg 103 üvegcséből álló egyensúlyolaj-készletet. Ezekkel dolgozik Békefi Mária, mint konzulens.

A kezelés menete a következő: a paciens auratisztítás után kiválaszt négy palackot, majd a konzulenssel együtt feltárják az üvegcsék rejtett üzeneteit. Az első palackból megtudható, mi a lélek valódi célja és ehhez milyen utat választott. A második a kihívás és az ajándék: ez mutatja meg, mivel kell szembenézni, illetve mi az, amit már megéltünk. A harmadik üvegcse a jelenlegi helyzetet szimbolizálja, a negyedik pedig a jövő lehetőségeit vázolja. A konzulens ezután egy üveget ajánl, amelyet összerázva kell a test meghatározott területeire kenni. A rendszerhez tartozik még két kiegészítő: ezek a pomádék és a kvintesszenciák, melyeket a finom anyagi testen, másnéven az aurán használunk.

Tudnunk kell, hogy a gyógyulást minden esetben belül kell kezdeni. Vannak emberek, akik minden fizikai betegséget fizikai úton, például gyógyszerekkel vagy műtéttel akarnak megoldani, ám a test soha nem betegszik meg magától - a psziché az, amely megbetegíti. "Azt vallom, minden embernek el kell jutnia addig, hogy belássa, nem a külsőségeken kell változtatni, hanem fel kell ismernie a lelkében lévő teremtő energiákat, amelyekkel képes helyreállítani egészségét és egyensúlyát"- teszi hozzá Mária.
5 népszerű masszázsfajta, amit muszáj kipróbálnod

Egy fárasztó nap utáni frissítő masszázsnál kevés jobb dolog van a világon. Tűzoltásképp ez remek arra, hogy elgémberedett tagjaidba új életet lehelj, de érdemes rendszeresen masszíroztatni, hogy kihozd izmaidból a maximumot.

Kattanj rá az édesburgonyára!

Ősszel is lehet vitamindúsan táplálkozni.

Cukormentes Sacher-torta, egy kis büntetlen csábítás

Ezt a tortát Halász Évi, az Anyaként is Fitten blog szerzője mutatta meg nekünk, és meg kell hagyni, mennyei!

Mag, tej és olaj: a mandula minden formáját szereted?

Finom, számtalan felhasználási módja van és még egészséges is. A mandula igazi főnyeremény?

Egyszerű tippek, amivel ráveheted a gyerekeket is a mozgásra

Halász Évi, az Anyaként is fitten blog alapítója és a SHAPE állandó szerzője most arra ad tippeket, hogyan lehet a kicsik életébe is beépíteni a sportot!

Tökéletes fitt desszert stresszes napokra: cukormentes meggyes-mascarponés tekercs

Várandósan, sőt, kisgyermekes anyukaként sem kell lemondanod a mozgásról és az egészséges életmódról! Persze nem könnyű összehozni az edzést a családdal, de nem is lehetetlen: Farkas-Halász Évi, az Anyaként is fitten bloggere ad szuper tippeket!

A pénteki hiba, amivel elintézed, hogy ne tudj lefogyni

Egész héten úgy étkezel, mint egy Victoria's secret modell, és olyan szorgalmasan jársz az edzőterembe, mintha fizetnének érte, és mégsem bírsz lefogyni?

Relaxációs tippek: így lazulj el egy zűrös nap után

Várandósan, sőt, kisgyermekes anyukaként sem kell lemondanod a mozgásról és az egészséges életmódról! Persze nem könnyű összehozni az edzést a családdal, de nem is lehetetlen: Farkas-Halász Évi, az Anyaként is fitten bloggere ad szuper tippeket!

Diós madeleine cukormentesen - RECEPT

Várandósan, sőt, kisgyermekes anyukaként sem kell lemondanod a mozgásról és az egészséges életmódról! Persze nem könnyű összehozni az edzést a családdal, de nem is lehetetlen: Farkas-Halász Évi, az Anyaként is fitten bloggere ad szuper tippeket!

Légy tudatosabb az életmódváltásban- spórolj okosan!

Várandósan, sőt, kisgyermekes anyukaként sem kell lemondanod a mozgásról és az egészséges életmódról! Persze nem könnyű összehozni az edzést a családdal, de nem is lehetetlen: Farkas-Halász Évi, az Anyaként is fitten bloggere ad szuper tippeket!

Megjelent a legújabb SHAPE - nézz bele!

Ősszel is maradj csúcsformában velünk!

Az ősz egyik legfittebb és legfinomabb édessége: barackos morzsasüti

Várandósan, sőt, kisgyermekes anyukaként sem kell lemondanod a mozgásról és az egészséges életmódról! Persze nem könnyű összehozni az edzést a családdal, de nem is lehetetlen: Farkas-Halász Évi, az Anyaként is fitten bloggere ad szuper tippeket!

Az ősz legjobb pattanástalanítója a fahéjas-mézes maszk

Hihetetlenül gyorsan elmúlt a nyár, már csak két nap, és beköszönt a szeptember. Ez alkalomból hoztunk is egy hatékony pattanáselűző arcpakolást, ami őszi illatokkal segít szebbé varázsolni a bőröd.

Tanuld meg értelmezni a címkét!

Ásványvíz és ásványvíz között is lehet nagy különbség.

Próbáld ki ezt az ínycsiklandó cukormentes kávétorta receptet!

Várandósan, sőt, kisgyermekes anyukaként sem kell lemondanod a mozgásról és az egészséges életmódról! Persze nem könnyű összehozni az edzést a családdal, de nem is lehetetlen: Farkas-Halász Évi, az Anyaként is fitten bloggere ad szuper tippeket!

Bánj jól a bőröddel, hidd el megéri!

Egy életen át elkísér, nem cserélheted le és nem bújhatsz ki belőle. Érdemes hát vigyázni rá, kímélni és kényeztetni. A hozzád illő, mindennapos bőrápolási rutin kialakítása kulcsfontosságú az egészséges bőr fenntartásához, ezért érdemes minél korábban kitapasztalni, hogy mire van szükséged.


Hozd ki a nyárból a maximumot!

Csak 1785 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem