Színre színt
Előfizetek

Színre színt

Otthonunk vagy ruhatárunk jól megválasztott színei gyógyítják testünket és lelkünket. Ismerje meg, hogyan!
Mindenkinek van kedvenc színe. Sőt olyan is, amelyiket ki nem állhat. Gondolt már arra, hogy ez a "kivételezés" betegségre, netán lelki problémára utal? Pedig a feng-shui szakértők ezt állítják. Szerintük pédául egy depressziós ember a piros színnek még a nevét sem állhatja.

Öt elem - öt jellem
A kínai asztrológia szerint a világot öt elem alkotja, s ezek egymásra gyakorolt hatása biztosítja annak működését. Akárcsak a közismert indiai asztrológiában, amelyben minden ember valamely elem tulajdonságaival rendelkezik. Meghatározott égtájak, évszakok, anyagok, tulajdonságok, testrészek vagy szervek, sőt színek tartoznak egy-egy csoportba: ezek a fa, tűz, föld, fém és víz.

- A fa az alap, a kezdet, az eredet szimbóluma. Színe a világoszöldtől a sötétzöldig terjed, a tavasz minden árnyalata ide tartozik. Jelentheti a kora reggelt, a gyerekkort, a kreativitást, a csendes, lassú erőszakot, hiszen, akárcsak a fa gyökere, lassan, de biztosan halad előre, és szívja a föld táplálékát: az ilyen típusú emberek is lassan, de biztosan haladnak céljaik felé. A máj működéséért felelős. Ízben a savanyű jellemzi.

- A tűz elem színe a világos rózsaszíntől a meggybordóig terjed, évszaka a nyár, jelképe a forróság, a hőség. Szervei a szívburok, a vékonybél, de felelős az immunrendszerért, a hormonháztartásért és a keringésért is. A temperamentumos emberekre szokták azt mondani, sok bennük a tűz elem. A keserű íz tartozik hozzá.

- A föld elem a gyomor, a bélrendszer működéséért felelős. Színei a barna, sárga, natúr, bézs, mogyoró, narancs, keki, vörössessárga, az őszi avar színei. A gyomor működéséért felelős. Az édességérzet társul hozzá.

- A fém elemhez tartozik az arany, ezüst, szürke, fehér, réz, valamint meglepő módon a lila is, bár korábban azt gondolták, ha a lilában több a piros, akkor inkább a tűz, ha sok benne a kék, akkor a víz elem része. Ide tarozik a tüdő, a légzés, a meditáció, életérzésben a konzervativizmus, ízben pedig a csípős.

- A víz elem színei a világoskéktől a sötétkékig haladnak, a víz összes árnyalata, valamint a fekete is ide tartozik. Az ebbe a típusba tartozó emberek hajlamosak a depresszióra és a pszichoszomatikus megbetegedésekre, szervük a vese, évszakuk a tél.

Árnyalatnyi segítség
A kínai asztrológia harmóniára törekszik, nem betegséget gyógyít. Ha a szervezetben az öt elem helyes egyensúlyban van, az ember egészséges. Ha valamelyik elemből sok vagy épp kevés van, akkor az ahhoz az elemhez tartozó szerv - és a vele összefüggésben állók - problémát okoznak. "Az elkészített horoszkóp alapján tíz évre viszonylagos pontossággal meghatározhatjuk, hogy az egyes elemhez tartozó embernek milyen gondokkal vagy problémákkal kell szembenéznie, és ez alapján adunk neki tanácsot" - magyarázza Hruska Tünde, feng shui tanácsadó.

A "gyógyítás" a mögötte álló elemmel történik, az alábbiak szerint: a fa mögött a tűz van, a tűz mögött a föld, mögötte a fém, e mögött pedig a víz. Például ha valaki erőszakos és agresszív ember, ez azt jelenti, sok benne a tűz elem. Ilyenkor föld elemet adnak neki, vagyis ilyen színekkel kell körülvennie magát, illetve olyan tevékenységet ajánlanak neki, amely nyugtatja, ez pedig víz elemű tevékenységet jelent, mint az úszás vagy a thai-chi, ahol megtanulja helyes irányban levezetni felesleges energiáit. Ugyanakkor a sápadt, depresszióra hajlamos embereknek tűz elem hiánya van: ilyenkor azt ajánlják, viseljen pirosas árnyalatú ruhákat, égessen gyertyát, üldögéljen kandalló mellet, menjen szaunába, szoláriumozni vagy próbálja aktív fizikai kihívást jelentő sportokban felszabadítani és aztán helyes irányban levezetni energiáit.

"Vannak, akik megijednek bizonyos színek viselésétől. Ugyanakkor mindegyik elemen belül többféle árnyalat közül lehet választani" - nyugtat meg Tünde. - Ráadásul nem szükséges az egész ruhatárat lecserélni, már sokat segít egy bizonyos színű ágynemű, fehérnemű, klipsz vagy sál is".

Merüljön el a színekben!
A csakragyógyászat is színeket alkalmaz egy-egy probléma felderítésére és kezelésére. Jó hír, hogy ebben az esetben nem szükséges az adott színű ruhát viselni vagy a lakást színözönbe öltöztetni. Elég, ha nézegetjük a javallt színt, vagy ahogyan Hruska Tünde fogalmaz: lágyan elmerülünk benne. Alapvetően 7 csakrát különböztetünk meg:

1. A gyökércsakra a családot a stabilitást jelképezi, színe a piros, a végbélnyílás magasságában helyezkedik el. Ha valakinek fáj a gerince derék vagy kismedence magasságban, az azt jelent, kevés a pénze. Nem szegény, hanem többet szeretne keresni, de jelentheti azt is, hogy hiányzik az otthon biztonságérzete. Megoldásként azt javasolják, tekerje körül derekát egy piros pléddel, ez feltehetően enyhíti fizikai és lelki problémáit egyaránt.
2. A szexcsakra színe a narancssárga. A köldök alatt két ujjal helyezkedik el. A fajfenntartás és a szaporodás képessége miatt a tudás is idetartozik. "Minden viszgámra úgy készülök, hogy a könyvem egy narancssárga terítőn fekszik, így ha felnézek a könyvből, ezen a színen pihentetem a szemem. Mindig ötösre vizsgázom" - meséli Tünde.
3. A napfonatcsakra a köldök felett két ujjal helyezkedik el. Az emberi kapcsolatok, a megemésztetlen problémák tartoznak ide. Ha valakinek gyomorfájása van, valószínűleg megoldatlan, feldolgozatlan konfliktus gyötri a lelkét. Ebben az esetben hatásos segítség lehet a napsárga szín.
4. A szívcsakra a csecsemőmirigynél van, a szeretethez kapcsolódik. A női szeretet-energia színe a rózsaszín, a férfié pedig a zöld.
5. A torokcsakra színe a királykék - kommunikációs problémára utal. A köznyelv is úgy tartja: gombóc van a torkában. Kék sál viselése ajánlott.
6. A Harmadik szem csakra színe a lila - a spirituális hatalmat jelképezi. Az agyalapi mirigyhez kapcsolódik, a tanítások szerint meditáció közben ezzel lehet kapcsolatot teremteni az univerzummal és a magasabb rendű lényekkel.
7. A fejtető csakra színe a fehérarany és az ezüst. A tobozmirigyre van hatással.

Teremtő energiák
"A színeknek a terápiás kezelésekben egyre nagyobb a jelentősége, ahogy a gyógyítás egyre inkább az energiagyógyászat felé tolódik el. A színgyógyászat kiváló kiegészítő terápiája lehet a hagyományos gyógymódoknak, de önállóan is megállja a helyét" - magyarázza Békefi Mária.
Az Aura-Soma színterápiája nem tartozik egyetlen hagyományos természetgyógyászati módszer közé sem. Az Aura-Soma lélekgyógyászat. Megalkotója Vicky Wall kiropraktőr, aki ima és meditáció útján kapott sugallatok hatására alkotta meg a jelenleg 103 üvegcséből álló egyensúlyolaj-készletet. Ezekkel dolgozik Békefi Mária, mint konzulens.

A kezelés menete a következő: a paciens auratisztítás után kiválaszt négy palackot, majd a konzulenssel együtt feltárják az üvegcsék rejtett üzeneteit. Az első palackból megtudható, mi a lélek valódi célja és ehhez milyen utat választott. A második a kihívás és az ajándék: ez mutatja meg, mivel kell szembenézni, illetve mi az, amit már megéltünk. A harmadik üvegcse a jelenlegi helyzetet szimbolizálja, a negyedik pedig a jövő lehetőségeit vázolja. A konzulens ezután egy üveget ajánl, amelyet összerázva kell a test meghatározott területeire kenni. A rendszerhez tartozik még két kiegészítő: ezek a pomádék és a kvintesszenciák, melyeket a finom anyagi testen, másnéven az aurán használunk.

Tudnunk kell, hogy a gyógyulást minden esetben belül kell kezdeni. Vannak emberek, akik minden fizikai betegséget fizikai úton, például gyógyszerekkel vagy műtéttel akarnak megoldani, ám a test soha nem betegszik meg magától - a psziché az, amely megbetegíti. "Azt vallom, minden embernek el kell jutnia addig, hogy belássa, nem a külsőségeken kell változtatni, hanem fel kell ismernie a lelkében lévő teremtő energiákat, amelyekkel képes helyreállítani egészségét és egyensúlyát"- teszi hozzá Mária.
Tovább olvasok
Győzd le a lustaságot! Bevált tippek henyélés ellen

Néha már te is érzed, hogy kicsit többet pihensz a kelleténél, és elbíbelődsz olyan, cseppet sem fontos dolgokkal, amikhez kedved van, miközben a feladataid csak úgy sorakoznak? Fogadd meg a következő tippeket!

5 dolog, amit nem tudtál az omega-3 zsírsavakról

Ha egészségesen szeretnénk élni és meg akarjuk előzni a kardiovaszkuláris megbetegedéseket, fontos, hogy fogyasszuk. Ez mindenkiben rögzült az elmúlt években, de mit lehet még tudni az omega-3 zsírsavakról?

Ez az egyszerű szokás segít abban, hogy egészségesebben táplálkozz

Nem is gondolod, hogy milyen szoros összefüggés van a két dolog között!

Ez az 5 legegészségesebb magféle, amikből minden nap enned kéne

Napi egy marék magféleséggel csodát tehetsz az egészségeddel - most mutatjuk is, melyik közülük az az 5, ami a legtöbb fontos vitamint tartalmazza!

Fantasztikus eredmény! A gomba segíthet a mentális betegségek távoltartásában!

Ha eddig nem szeretted a gombát, ideje valahogy rászoknod, ugyanis egy érdekes kutatás kiderítette, hogy pozitív hatással van a mentális egészségre.

A személyi edző kitálalt: így hozta csúcsformába Brie Larsont, azaz Marvel Kapitányt!

Nem vitás, hogy a színésznő fantasztikusan fest a vásznon szuperhősként, de nem adták ingyen a szupertestet! Az edzője nemrég elárulta, hogyan készítette fel a világsztárt erre a fontos szerepre.

Fantasztikus eredmény! A gomba segíthet a mentális betegségek távoltartásában!

Ha eddig nem szeretted a gombát, ideje valahogy rászoknod, ugyanis egy érdekes kutatás kiderítette, hogy pozitív hatással van a mentális egészségre.

Kezdők! Ekkortól lesz végre könnyebb a futás!

Itt a tavasz, így végre eldöntötted, hogy futással szeretnél kicsit formába lendülni a bikiniszezonra, és leadni a télen felszaladt pluszkilókat? Viszont már előre rettegsz a futóedzésektől?

Téged is kikészít, ha puffadsz futás közben? 10 tipp, amivel örökre megszabadulhatsz tőle!

Ha van idegesítő dolog edzés közben, az a puffadás: nem csak kényelmetlet, de úgy érzi tőle magát az ember, mint egy Michelin baba. Persze nem kell megtanulnod ezzel együtt élni, mert van rá megoldás, nem is egy!

Kezdők, figyelem! Ekkortól lesz végre könnyebb a futás!

Itt a tavasz, így végre eldöntötted, hogy futással szeretnél kicsit formába lendülni a bikiniszezonra, és leadni a télen felszaladt pluszkilókat? Viszont már előre rettegsz a futóedzésektől?

Fogyókúrázol? Ebből az isteni, egészséges túrós rétesből így is bátran ehetsz!

Imádod az olyan klasszikus édességeket, mint a rétes, de úgy gondolod, ezek aztán végképp nem férnek bele a diétádba? Tévedsz: a következő receptet meg kell ismerned!

Váltani nem feltétlenül drága! Költséghatékony tippek, ha áttérnél az egészséges életmódra

Az egyik fő ok a pénz, amiért még mindig nem tértél át az egészséges életmódra? Jó, ha tudod, hogy lehet ezt okosan is csinálni! Ha a következő tippeket megfogadod, nem folynak majd ki csilliárdok a kezedből az étkezésre, viszont nagyon is rendben lesz az egészséged!

A módszer, amivel elérheted, hogy ne barnuljon meg olyan gyorsdan a banánod

Nincs baj azzal sem, ha megbarnul a banánod, azonban a következő trükkök segíthetnek abban, hogy tovább friss maradjon.

Most megtudhatod, melyik vitamint mikor kellene bevenned

Minden nap szépen, gondosan összerakod a szokásos vitaminjaidat, és ugyanakkor veszed be őket, netán csak bekapsz belőlük párat, amikor épp eszedbe jut? Pedig nem mindegy, hogy a nap melyik részére időzíted a vitaminszedést!

3 mód, ahogy a barátnőid jót tesznek az egészségednek

A barátok nagyon fontosak az egészség szempontjából, azonban a nők még többet profitálhatnak abból, ha szoros kapcsolatot ápolnak a barátnőikkel.

Betegségszezon lefújva

Mindenki kidőlhet mellőled, neked azonban nem kell megadnod magad a betegségnek. A következő tudományosan megalapozott tippek és módszerek segíthetnek erősnek és egészségesnek maradni a náthás, influenzás szezonban.

Fél óra edzés meló előtt, és minden megváltozik!

Kelj fel a szokottnál korábban, iktasd be a munka előtti edzést, ami lehet akár 30 perc is - a hatás tutira nem marad el!

5 tipp, amivel megújulhatsz tavaszra

Melegszik a levegő, csicseregnek a madarak, itt az idő egy kis változásra!

A babavárás alatt is lehetsz igazi energiabomba - ezekre figyelj oda!

Azt gondolod, a babavárással együtt jár az állandó fáradtság, és 9 hónapra gyakorlatilag parkolópályára teszed magad? Lehet ezt másként is csinálni: ha a következőket betartod, fitt és egészséges kismama leszel!

10 illusztráció, amin azonnal magadra ismersz, ha most kezdtél neki a sportolásnak

Most vágtál bele az edzésbe, hogy nyárra bombaformába kerülj, de azért gyakran elcsábulsz még a nasizás terén? Akkor az alábbi képregényt imádni fogod!


Hozd ki a nyárból a maximumot!

Csak 1785 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem